През последните години българската държава влага все повече национални  средства

...
През последните години българската държава влага все повече национални  средства
Коментари Харесай

Българската държава влага все повече средства в изграждането на научна инфраструктура

През последните години българската страна влага от ден на ден национални  средства в построяването на научна инфраструктура и закупуването на съоръжение за съвременни лаборатории. " Във всички съществени области бяха вложени средства както посредством Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, по този начин и посредством Националната пътна карта за научна инфраструктура. " Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков, откакто откри новия роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория " Рожен " към Института по астрономия на Българската академия на науките.
 
Инфраструктурата е построена като част от консорциума Регионален астрономически център за проучвания и обучение (РАЦИО), включен в координираната от Министерството на образованието и науката Национална пътна карта за научна инфраструктура още през 2010 година В РАЦИО досега са вложени 6,86 млн. лева Стойността единствено на новия телескоп е близо 3,5 млн. лева
 
 Роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория Роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория " Рожен " Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Откритият през днешния ден телескоп е измежду най-хубавите в Югоизточната част на Европа. Неговите благоприятни условия ще разрешат на българските астрономи да вземат участие в интернационалните проучвания на небесните тела. Акад. Денков акцентира мощните обичаи на българската астрономия и високия престиж на българските учени в тази област в света. " Затова школата ни заслужава това съвременно оборудване, закупено с държавни средства ", уточни министър председателят.
 
Успоредно с апаратурата науката има потребност и от по-добри условия за учените, изключително на младите, сподели още министър-председателят. За задачата би трябвало да бъде увеличено финансирането за просвета, в това число за заплати на откривателите.  Необходимо е да се сътвори също система за кариерно развиване на младите учени, която да ги стимулира и прави оценка, когато реализират резултати. " Тези две задания би трябвало да се изпълнят дружно, другояче няма да си свършим работата ", съобщи акад. Денков.
 
Според премиера България има доста откриватели, отдадени на науката и с положителни научни достижения. Обществото обаче има потребност от повече информация за смисъла от тяхната работа и резултата ѝ за възстановяване на живота на всички. Освен това науката би трябвало да бъде в основата на управническите решения " Сложни структури като страна, област, община би трябвало да се ръководят въз основата на същински научни данни. Сложните проблеми на хората изискват теоретичен метод, който съвсем постоянно комбинира разнообразни научни познания. Трябва да разберем, че науката ни е нужна, с цел да живеем по-добре. Тогава ще ценим повече и труда на учените ", изясни министър-председателят.
 
В откриването на новия роботизиран телескоп се включиха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и шефът на НАО " Рожен " проф. Евгени Семков. Гостите се любуваха на осъществяванията на младата национална певица и цигуларка Диана Чаушева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР